Veel gestelde vragen bij de ombouw naar lichte vracht
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen omtrent het ombouwen van een personenwagen of auto naar lichte vracht.
Wij begrijpen dat u misschien nog bijkomende vragen zal hebben. Aarzel dus zeker niet om ons steeds vrijblijvend te contacteren via telefoon of e-mail i.v.m. de auto ombouw naar lichte vracht.
-
Kan ik bij u een auto kopen die gehomologeerd is als lichte vracht?
Ja! U kan bij IDC CARS een auto bestellen die gehomologeerd is als lichte vracht. Zowel nieuwe als tweedehandswagens kan u bij ons bestellen. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie. Wij hebben een heel uitgebreid netwerk zodat we u kunnen helpen bij de aankoop van uw wagen aan de beste prijs.
-
Kan elke personenwagen worden omgebouwd tot lichte vracht?
Nee. Alleen personenwagens van het type hatchback, break of stationwagen, monovolume en jeep/SUV/4×4 kunnen worden omgebouwd tot lichte vracht. Voertuigen die tot de categorie cabrio, coupé en sedan worden gerekend kunnen dus NIET worden omgebouwd.
-
Kan ik een voertuig laten ombouwen die ik in het buitenland heb gekocht?
Ja. Belangrijk is wel dat u beschikt over een aantal documenten van de wagen: een Europees Gelijkvormigheidsattest (= COC – Certificat of Conformity) en de vorige inschrijving. Verder moet u de wagen laten dedouaneren met vignet 705, zodat u een aanvraag tot inschrijving bekomt. Met deze papieren heeft u voldoende om de wagen te laten ombouwen bij ons. U hoeft de wagen dus niet eerst in te schrijven, want anders betaalt u toch de BIV.
-
Kan ik nog een voertuig laten ombouwen met behoud van meer dan 2 zitplaatsen?
Nee. Met de huidige wetgeving moet de laadruimte minstens 50% van de wielbasis bedragen. Dit houdt in dat geen enkele personenwagen nog de achterbank kan behouden.
-
Kan of moet ik ook zelf een deel van het werk doen?
Nee. Onze zaak levert een procedure van a tot z, zijnde u levert een personenwagen af bij ons en u krijgt een lichte vracht terug die meteen klaar is om in te schrijven. Wij zorgen voor de ombouw, de nieuwe papieren en de herkeuring als lichte vracht. Om de kwaliteit van de ombouw en het naleven van de wettelijke normen te kunnen garanderen en opvolgen, staan wij dus niet toe dat bv. de ombouw door u zelf wordt gedaan en wij enkel het papierwerk en keuring doen.
-
Hoe lang duurt een ombouw tot lichte vracht?
Een volledige procedure van een wagen duurt in 90% van de gevallen 10 à 12 werkdagen. Bij sommige constructeurs kan deze periode licht uitlopen doordat de goedkeuring voor ombouw door de importeur wat laat aanslepen.
-
Wat kost een ombouw ongeveer?
De gemiddelde kostprijs van een ombouw ligt tussen 1800 en 2300 EUR + 21% btw. Dit hangt enerzijds af van merk tot merk en anderzijds van de grootte van het voertuig omwille van de materiaalkost. Voor een detailofferte mag u steeds mailen of bellen.